BHV stopt niet om 17:00 uur

Tijd en plaats onafhankelijk werken, of Het Nieuwe Werken (HNW), is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Zowel overheid als ondernemers promoten het mijden van niet-productieve werkuren als gevolg van files en overvolle treinen. Aan de andere kant willen medewerkers graag flexibel zijn in het indelen van hun werk. Naast de voordelen wordt ook steeds duidelijker dat deze nieuwe manier van werken ook uitdagingen kent. Een van die uitdagingen is een effectieve bedrijfshulpverlening (BHV). Daar waar vroeger iedereen tussen 9 en 5 op kantoor aanwezig was, ontstaat nu een spanningsveld. Hoeveel BHV’ers zijn er op kantoor? En waar zijn mijn BHV’ers nu precies?

BHV app na kantoortijd

De wet stelt dat er voldoende BHV’ers beschikbaar moeten zijn. Hoeveel dat er zijn is afhankelijk van grootte van de organisatie en de risico’s die er spelen. Bij relevante risico’s wordt vaak vooral gedacht aan bijvoorbeeld gevaarlijke machines of stoffen en hoogbouw. Gek genoeg wordt HNW zelden tot nooit als risico gezien. Het is belangrijk om na te denken over hoe hulp is geregeld voor de medewerkers die ’s avonds langer doorwerken. Medewerkers, en dus ook BHV’ers, werken ook steeds vaker op verschillende locaties. Bij een incident wil je natuurlijk alleen de hulpverleners oproepen die op die locatie aanwezig zijn. En wat dacht je van de kwartaalbijeenkomst waar alle regiokantoren bij aanwezig zijn.

Een van de mogelijkheden om aanwezigheid van BHV’ers te registreren is een zogenaamd aanwezigheidsbord. Deze methode is helaas erg onnauwkeurig en niet ingericht op flexibel werken. Gelukkig zijn er andere en betere middelen om de BHV organisatie in te richten volgens de eisen van het HNW. Automatisering zorgt zowel voor een effectievere alarmering als voor een beter inzicht in de beschikbaarheid van BHV’ers. Hierbij is het ook mogelijk om hulpverleners die op meerdere locaties werken, altijd alleen op te roepen voor een incident op de locatie waar ze op dat moment zijn. Bijkomend voordeel is dat jij kunt evalueren hoeveel BHV’ers er in een periode aanwezig waren.

Goede zorg voor de veiligheid van medewerkers is de basis van goed werkgeverschap. Deze flexibiliteit in het belang van werkgevers en is voor veel functies zelfs vereist. Daarom mag een werknemer verwachten dat hij bij een incident verzekerd is van snelle en goede hulpverlening, ook na 17 uur. Hoe jij dit organiseert? Wij gaan er graag met jou over in gesprek! Bel ons 0412-695100 of mail naar verkoop@orcagroup.com